Breakfast at Mary's

(한국어로 읽으시려면, 아래를 보세요)
What do you eat for your breakfast? In Ireland, where I lived for a while, people eat bacon, black pudding, fried eggs for breakfast. Not rice, not soup, but these greasy meat were eaten even at the very early in the morning. As soon as I realized, I also became quite familiar with this Irish life style for breakfast, now I have even nostalgia for this.


     I discovered that this Irish breakfast is possible to be made here in Jeju, when I arrived first here. The abundance of pork, chicken, as well as a good quality of eggs made me have more positive attitudes towards the idea of Irish breakfast, then confirmed finally as the black pudding is exactly same as the Gasiri Sundae. I had to exclaim “Eureka!” then.
     Not so long ago, I was watching a TV documentary program about why the health of contemporary people got worse and worse, why we all need to go back to the Neolithic age’s dietary life such as Irish breakfast. Of course, they introduced it as English one, anyways. Here, I consider the love for pork meat by Irish people is the best in the world.
     If we can say the black pudding is just like Jeju Sundae, crúibíní is an Irish word for boiled pork feet dish. Irish people also traditionally have eaten pork feet, just as you think the Korean Jokbal(pork feet). Of course, I would not say these two have exactly same ways of cooking or preparing as a dish, but it is clear that the word crúibíní has such a friendly feeling towards local Irish people.
     Many I met think boiled pork feet or black pudding is horrible to eat, something inedible. Where did they get this idea? Where did they get the hatred or loathing towards their traditional food? Who decided these dishes are inedible or negative, dirty even sickening food? I do not believe this is from any traditional value, if you think of the amazing process of making Sundae, the Korean black pudding.
     Turkey faced to the conflict between two different dietary cultures with other European countries. The problematic food is intestine fries. This intestine dish is considered as trash in Europe, whereas in Turkey it is such an easy food to take away on the street.
     Who created the regulation and limit about food? Who judged that what is inedible what is edible? Who made us eat all those packed supermarket food with chemistry formula in it rather than the natural and traditional food which is full of protein?
     The ruler on food now is vanity created by industrialized human beings. During the performance, we eat healthy breakfast. We eat highly protein pork and black pudding, fresh eggs from local chicken, local beans local vegetables. Irish Breakfast is Jeju food with all the Jeju local ingredients even though two islands are quite far from each other.


메어리네서 아침을

신석기인처럼 먹기-교육방송
바보 같이 느껴져요-퍼포먼스 참여자
질병이란 이해의 부족에서 오는 것이다.-라다크의 암치(의사)

     아침밥으로 무엇을 드시나요? 내가 살던 아일랜드에서는 아침식사로 베이컨, 블랙푸딩, 계란 프라이 이런 음식들을 먹었다. 밥도 국도 아닌 이런 고기와 기름진 음식들이 아침부터 입으로 들어 갈 수 있구나를 깨닫는 것도 순식간, 금새 익숙해진 아일랜드식 아침밥은 내게 이제는 그리움이다.
     제주에 와서 발견한 점은 이런 아일랜드식 아침식사가 충분히 가능하다는 것이었는데, 풍부한 돼지고기, 토종닭도 많아 질 좋은 계란도 쉽게 얻을 수 있고, 더군다나 가장 중요하다고 생각했던 재료인 블랙푸딩, 제주 순대가 여기, 가시리에도 존재한다는 사실을 깨달았을 때는 탄성을 지를 수밖에 없었다.
     제주에 온 지 얼마 되지 않아 TV에서 왜 우리 현대인의 건강이 안 좋아졌으며, 신석기인처럼 식사를 해야 할 필요성을 강조하는 동안 또 아일랜드식 아침식사가 소개됐다. 물론 영국식이라고 소개했지만, 여기서 돼지 고기에 대한 애착은 아일랜드를 따라 올 수 없다고 판단했다. 제주 순대가 아일랜드의 블랙푸딩과 비슷하다면, 아일랜드어로 크루빈(crúibíní)은 돼지 족발을 말한다. 아일랜드에서는 전통적으로 족발을 먹어 왔는데, 우리가 생각하는 바로 그 돼지 족발이다. 물론 요리법을 우리가 족발을 먹는 방법과 동일하다고 볼 수는 없지만 삶은 돼지 다리 요리를 말하는 족발은 전통적인 아일랜드의 음식이라는 친근함이 들어 있는 겔릭어라고 하겠다.
     내가 만난 많은 사람들 가운데 순대는 지저분한 음식, 족발은 먹지 못할 부위, 이런 가치관들을 어디서 배운 것인지 우리가 전통적으로 먹던 음식에 대한 혐오와 부정을 경험하게 됐다. 족발이든, 순대든, 심지어 보신탕까지 전통적인 음식들 가운데 우리가 맘 속으로 부끄럽다 또는 혐오스럽다고까지 여기는 감정은 언제부터 생겨난 것일까? 누가 잔인하고 부정적이며, 더럽고 역겨운 음식으로 규정지었으며, 누가 이런 심판을 내려 준 것일까?
     이런 판단들은 우리가 전통적으로 가진 가치관은 아니라고 본다. 특히 순대라는 음식은 고도로 발단된 요리 기법을 요구하는 음식으로 그 준비과정에 있어서도 엄청난 정성이 깃든 음식이다. 터키가 유럽 연합에 들어가기 위해 여러가지를 포기해야 할 지도 모르는데, 그 중 하나가 길에서 파는 곱창 볶음이다. 유럽연합에서의 규정에 따르면 곱창은 먹을 수 없는 동물의 부위가 되겠지만, 터키에서 곱창 볶음은 간식거리로 길에서 쉽게 먹을 수 있는 전통적인 포장마차 음식인 셈이다.
     음식에 대한 규제와 규정이 어떤 눈에서 왔으며 그 기준이 우리의 정서와 아주 다른 서양에서 왔다고 본다. 수퍼마켓에서 사는 포장된 음식들, 안에 들어 있는 요소들은 일종의 기호들이나 숫자들로만 적혀 있는 화학식을 가지고 우리 앞에 마치 문명화된 듯이 보이는 이런 음식들이 전통적이고 건강한 음식들을 혐오스럽게 밀어내는 이유는 무엇일까?
     음식에 두는 이런 전도된 잣대는 산업화된 현대 인간들의 허영이라고 생각한다. 퍼포먼스를 하는 동안 우리는 건강한 아침 식사를 먹는다. 단백질이 풍부한 돼지 고기와 이를 이용한 순대, 그리고 토종닭이 매일 만들어내는 신선한 계란과 함께 우리 땅에서 나는 콩과 우리 땅에서 나는 야채들을 먹고 사는 것이다. 아일랜드식 아침식사는 제주의 모든 재료를 이용해 충분히 교감할 수 있는 멀지만 가장 비슷한 제주식 음식이기도 한 셈이다.